Дупчен сладкиш с крем
Много лесна рецепта за любителите на сладкишите с крем...
Продукти:
- 3 бр. яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 1/3 ч.ч. прясно мляко
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 3 с.л. какао
- 1 бр. бакпулвер
- 2-3 бр. ванилия
За крема:
- 1 л. прясно мляко
- 4 яйца
- 10 с.л захар (ако обичате по-сладък 11-12с.л)
- около 100гр. брашно (5 с.л)
- 2-3 бр. ванилия
- малко масло (30-40 гр.)
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата и захарта.
Добавяме олиото и млякото, след което добавяме останалите съставки.
Изсипваме сместа в желаната форма, като преди това я омазняваме и обрашняваме.
Печем на 180 градуса до готовност.
Оставяме блата да се охлади, след което правим дупки до самото дъно с нож или с друг подходящ уред, който имаме под ръка, и оставяме извадените части от блата в чиния/ купа.
Приготвяме крема:
- Оставяме малко от млякото, което ще добавим при разбитите яйца, след което добавяме малко от млякото и малко от брашното, за да не се получи "на топчета". Ако все пак се получи, минете сместа през цедка.
- Слагаме останалото мляко на котлона със захарта и разбъркваме, за да се разтопи захарта.
- Когато млякото започне да ври, добавяме на тънка струя яйчената смес и рабъркваме нон-стоп.
- Оставяме да поври 1-2 мин докато бъркаме и сваляме от котлона.
- Добавяме маслото и ванилията и разбъркваме, докато маслото не се разтопи.
След като крема е готов, заливаме блата, като започваме първо от дупките, след това и останалата част (кремът е доста, така че със сигурност ще стигне и дори може да остане )
Остатъка от дупките го правим на трохи и с тях поръсваме сладкиша отгоре и това е!
Коментари
Публикуване на коментар