Торта със сушени сливи


Тази торта е необичайна най вече с това че в състава и има сушени сливи, но и с това че към тях има съчетани шоколад, орехи и кондензирано мляко...
Определено за мен беше експеримент, който се оказа успешен... 

За блатовете:

- 4 бр. яйца
-35 мл. гореща вода
- 160гр+20гр захар
- 1/2ч.л сол
-180 гр. брашно 
- 25 гр. какао 
-5 гр бакпулвер 

За крема:

-300 мл. течна сметана 
- 160 мл кондензирано мляко 
- пакетче желатин (по оригиналната рецепта е 7гр.) 
- 200 гр сушени сливи нарязани 
- 50 гр смлени орехи 
- 50 гр черен шоколад нарязан

За сиропа:

-100 мл сок от вишни/гроздов сок /ягоди (по рецепта) - аз ползвах компот от сливи 
- есенция ром

За ганажа:

- 150 гр шоколад 
- 90 гр масло 

За украса: орехи около 150-200 гр смлени и сливи сушени 

Начин на приготвяне:

Разбиваме 4-те жълтъка и към тях добавяме водата и 160 гр захар до получаването на пухкава смес. 

В друга купа разбиваме белтъците със солта и 20-те гр захар до достигането на консистенция на гъст сняг. 

Добавяме лъжица по лъжица белтъчната смес към жълтъчната и разбъркваме внимателно с шпатула, за да не спадне..

В купа разбъркваме брашното, какаото и бакпулвера и ги добавяме към яйчената смес и бъркаме до получаването на хомогенна смес. 

Печем в ринг с диаметър 20см. Поставяме хартия за печене ба дъното и сипваме сместа.

Печем на 180 градуса за около 30 минути или до готовност. 

Охлаждаме и след това режем на 3 части. 

Приготвяме крема: Сметаната се разбива. Към нея се добавя кондензираното мляко заедно с желатина, който е добавен към него и бъркаме. Добавяме сливите,орехите и шоколада. 

Преминаваме към сглобяване на тортата. 

Добавяме първия блат и го мажем със сиропа (не се престараваме- може със силиконова четка, която се топи в сиропа и го размазва по блата. 

Добавяме половината крем и го разпределяме равномерно. 

Слагаме втория блат, мажем го със сироп и добавяме останалата част от крема. 

Слагаме третия блат и оставяме в хладилника за 2 часа. 

След като тортата се е охладила започваме с направата на ганажа. 

След като е готов, заливаме тортата и го оформяме, така че да покрие цялата торта. 

Украсяваме с орехите и сливите и сме готови 😃! 

Коментари

Популярни публикации